GAMMEL BLOGG - DU VIL NÅ BLI DIRIGERT TIL DEN NYE BLOGGEN!
hits Den første babymaten. En liten guide. (Bloggen har flyttet til www.camillamaries.com)

Den første babymaten. En liten guide.

Ja, jeg har lenge lovet å lage et innlegg om den første babymaten. Dette innlegget handler om den aller første babymaten som man begynner med fra 4-6 måneders alder, og 6-8 måneders alder. Det er jo helt i begynnelsen når man begynner å gi barnet sitt noe annet enn morsmelk eller morsmelkerstatning man trenger mest tips og råd. Man føler kanskje at man blir overveldet av informasjon fra alle kanter, og kan rett og slett bli litt forvirra! Tips man for eksempel får av barnets besteforeldre trenger ikke å stemme nå til dags. For ting forandrer seg faktisk hele tiden, og man vet mer og mer om kosthold! 

Ja, jeg vet nesten ikke hvor jeg skal begynne. Jeg har jo fått så mange tips av leserne. Anbefalingen er at man fullammer/gir mme til barnet fram til det er 6 måneder gammelt. Men viser barnet mye interresse for annen mat, virker veldig sultent, eller trenger å legge på seg så kan man starte før (ved 4 måneders alder). I en episode av PULS på nrk fikk man vite at i følge forskning var sjansen god for at barn som tidlig vendes til mange smaker blir mindre kresne enn de som ble fullammet over lengre tid:) Det finnes uansett ingen fasit på den første babymaten, men jeg håper noen kan få hjelp av disse tipsene. 

 • Hvordan ser man at barnet er interressert i annen mat? Jo, ofte så kikker det veldig på foreldrene som spiser, og smatter med munnen. Noen prøver å strekke seg etter maten foreldrene spiser.
 • Hvordan merker man at barnet er sultent og trenger mer mat? Barnet våkner kanskje mye på natten, og vil ofte ha pupp/flaske.

DRIKKE: Det kan være lurt å vende barnet til å drikke vann ved siden av maten...  Fra 6 måneders alder kan barnet drikke springvann, men fram til da bør det kokes. Man kan også koke lenger eller kortere, men det velger man egentlig selv. Noen mener vannet må kokes, andre ikke. Så her er det litt uenighet blant folk. Små babyer skal ikke ha saft eller andre søte drikker. Det eneste saften du kan gi innimellom er sviskesaft som hjelper ved hard mage.


SLIK BEGYNNER MAN

Man bør begynne med ett måltid om dagen utenom melk, og deretter øke til to etter noen uker. Dette måltidet bør bli gradvis større. Man begynner som regel med et par skjeer, så barnet får smake litt, og øker gradvis. I begynnelsen kan det ta opptil 2 uker å vende barnet til en ny smak! Dette er en helt ny måte for barnet å bruke munnen, tunga og svelget på, så de trenger litt øvelse her også. Gi det første måltidet den tiden på dagen hvor barnet er mest opplagt. For å lettere få barnet til å spise kan du blande litt mm/mme i maten. Unngå å gi glutenholdige produkter til barn under 4 måneder! Eksempel på glutenfri grøt er risgrøt.

MATVARER DU KAN GI I ALDEREN 4-6 MÅNEDER:

 • Glutenfri grøt/velling. Poteter og usaltet smør/olje, rotfrukter og usaltet smør/olje, avokado, banan, eple, pære, melon, sviske, fersken, etc.

MATVARER DU KAN GI I ALDEREN 6-8 MÅNEDER:

 • Velling/grøt, most frukt, most rotfrukt, kjøtt- eller fiskemos, frukt- og bærmos.

DETTE SKAL DU IKKE GI BARN I ALDEREN 4-6 MÅNEDER

 • Honning skal ikke gis til barn under 1 år, fordi det kan gi en farlig type matforgiftning (botulisme).
 • Spinat, rødbeter, fennikel (rå), bladselleri og nesle (disse grønnsakene inneholder mye nitritt).
 • Fiskelever og pålegg som Svolværpostei og Lofotpostei  (fordi disse inneholder miljøgifter).
 • Røkt og saltet kjøtt og fisk bør gis i kun små porsjoner, fordi dette inneholder mye salt. Vær generelt veldig forsiktig med salt til barn under 1 år. Nyrene er nemlig ikke fullt utviklet, og barnet kan derfor ikke skille ut overskudd med salt fra kroppen.

DETTE SKAL DU IKKE GI BARN I ALDEREN 6-8 MÅNEDER

 • Honning skal fortsatt unngås.

PS. KUMELK SOM SELVSTENDIG MATVARE SKAL OGSÅ UNNGÅS TIL BARN UNDER 1 ÅR!  Melkeprodukter er jernfattige, og man risikerer at produktene konkurrerer ut jernrikematvarer, slik at barna får i seg for lite jern.

DENNE MATEN KAN DU FOR EKSEMPEL BEGYNNE MED:

Babygrøt finnes med og uten frukt, og noen skal man ha mm/mme i, og andre trenger man ikke å ha noe annet enn vann i. Mange anbefaler at man kjøper industrifremstilt grøt (pga. jerntilskuddet), og lager den andre babymaten selv. Men man kan fint lage grøt selv også hvis man finner en ordentlig oppskrift.

Man trenger såklart ikke å begynne med grøt selv om det er det vanligste. Man kan gi grønnsaker, frukt, ja la de få smake på litt forskjellig. Det finnes ingen fasit egentlig, men ta det litt rolig i begynnelen, og følg med om barnet får allergiske reaksjoner. Det kan være lurt å vende barnet til en og en matsort i noen dager. Men la de få smake på mye forskjellig!

Obs! Barnet kan få overfølsomhetsreaksjoner, som for eksempel hudrødme, litt sprukken hud og diaré. Dette kan gå over noen uker senere, så du må prøve deg fram ved å servere maten igjen.

Når det gjelder grøt så er det mange som starter med velling i første omgang. Velling er babygrøt med litt mm/mme i. Dette kan man bruke en "vellingsmokk" til når man gir i flaske. Men man kan godt begynne med helt vanlig babygrøt med en gang. Det er viktig at barn under 4 måneder får glutenfri grøt, så man minsker sannsynligheten for at barnet får glutenintoleranse. Man kan også tilsette fruktmos i grøten for å fremme jernopptaket. Babyene kan også bli litt harde i magen av den første grøten, så ett råd kan være å tilsette litt sviskemos i grøten eller gi de litt sviskesaft. Det finnes mange babygrøter å velge mellom, og her er noen eksempler:

 • Risgrøt (Hipp sin risgrøt med frukt var favoritten til å begynne med her)
 • Maisgrøt
 • Hirsegrøt
 • Havregrøt for baby, gjerne med litt frukt i (tidligst fra 6. måneders alder fordi den inneholder gluten). Kan lages selv eller kjøpes som babygrøt. OPPSKRIFT HER.
 • Hvetegrøt (fra 6. måneders alder pga. høyt innhold av gluten)

Når det gjelder middag, så er det egentlig bare fantasien som setter grenser. Men det kan være lurt å begynne med milde rotgrønnsaker, og deretter litt kjøtt etter 6 måneders alder. Se liste ovenfor over hva man ikke skal gi, og hva man kan gi ved de forskjellige aldersgruppene hvis du er usikker. Husk å ta en skje olje (f.eks solsikkeolje eller olivenolje) i mat du lager selv. Det er sunt fett som er bra for barnets utvikling. Her er eksempler på babymiddag:

 • Gulrot, potet og pastinakk er bra, milde grønnsaker å begynne med.
 • De fleste grønnsaker både på glass eller selvlaget middag.
 • Avokado inneholder bare sunt fett, så dette er kjempesunt for babyer!
 • Etterhvert kan man gi måltider med litt kjøtt i  (fra 6.måneders alder)

Det er mye man kan gi som mellommåltid eller dessert, men her er noen eksempler:

 • Fruktpuré (kan lages selv, eller kjøpes)
 • Most banan
 • Babyyoghurt (fra 6 måneders alder)
 • La babyen sitte og sutte på litt banan/annen frukt (f.eks mango) i en Babysafe feeder som jeg har skrevet om HER.
 • Gi for eksempel babyen en liten bit av en riskake (uten salt), hold den og la babyen sutte på den til den blir myk. (Men vær for all del forsiktig så barnet ikke biter av noe og får det i halsen!!!)
 • Kavring kan også babyen sitte og sutte på, men denne er så hard så da er det liten fare for at biter blir tygd av.

LAGE BABYMATEN SELV?

 • Det er ikke vanskelig i det hele tatt å lage babymat. I hvertfall ikke middagsmat! For eksempel: Kok ønskede grønnsaker myke, tilsett litt olje, litt av kokevannet, bruk deretter stavmikser, og voilà!
 • Grøter o.l kan du også lage selv. HER finner du noen oppskrifter på det.
 • Både fruktmos og grøt kan du søte opp, men såklart ikke med sukker. Hvis du lager fruktmos som blir litt syrlig, så kan du for eksempel søte den opp med litt kanel. Grøt kan søtes opp med fruktmos og f.eks bananmos.
 • I all babymat kan du tilsette litt MM eller MME.
 • Etterhvert kan du mose vanlig middag som du spiser selv (uten krydder i første omgang).

Ellers finner du mange oppskrifter på babymat HER.


Tusen takk til alle som har bidratt til dette innlegget!

Er det noe jeg har glemt her, eller har du rett og slett har noe annet å bidra med, så skriv i kommentarfeltet!!!

Related Posts with Thumbnails
Stikkord:

11 kommentarer

Isabel - fotograf og mamma

05.05.2010 kl.23:21

Fantastisk innlegg! Er godt å få en ordentlig oversikt på mat til babyer :) Veldig nyttig for min del ihvertfall, for jeg kan virkelig ikke mye om mat til babyer. Gir bare henne brød som hun sitter å spiser, og grøt og babyglass her og der. Men en ting jeg lurer på: Sånn grøt (de pakkene), er det bare mellommåltider, eller er det til middag og? Jeg har fortsatt ikke skjønt det helt, jeg..
Supert innlegg!

Camilla Marie

06.05.2010 kl.09:10

Isabel: Grøt er et fullverdig måltid etter hva jeg har skjønt. Det metter hvertfall bra har jeg merket på Emma. Egentlig kan man velge selv hva man vil gi de til de forskjellige måltidene i begynnelsen fikk jeg beskjed av hs. Jeg gir Emma middag (grønnsaker o.l) og litt fruktgreier til dessert om dagen, men på kvelden får hun en god porsjon grøt.

Isabel - fotograf og mamma

06.05.2010 kl.13:17

Sv: Moten er bare tull. Best å gå i det man liker og føler seg komfortabel i :D

Ja, man blir fort kjent med andre mødre. Er jo så lett å gli fra de som ikke har barn, siden man plutselig ikke har så veldig mye til felles.

Jeg gir sånn grøt til henne alle måltider, bortsett fra middagen.. Også bruker jeg glass når vi er ute å surrer. Håper vi får litt mer rutiner på det, for folk sier hele tiden at det er så viktig med rutiner fra de er så små og sånn. :o Vet ikke hvor vidt det stemmer, men siden alle sier det, så får jeg bare prøve å havne i rutiner etterhvert. Begynt jo piskadetmeg ikke gi vann til ungen før hun var 4 mnd ellernoe.. trodde de ikke skulle få det, av en eller annen merkelig grunn :p grøten gikk på høykant da hun var 3mnd..

Annette

06.05.2010 kl.19:56

Fin oversikt. Her fullamma eg til gutten var 6 mnd (eller nesten, han fekk litt mme om kveldane). Det har ikkje virka inn på kor kresen han er i matveien, han et omtrent alt han får ;)

Mariemamma

06.05.2010 kl.20:14

Lykke til med fast føde, husk smekke :D

Julie

07.05.2010 kl.06:34

Flott innlegg!

Har du noen tips mot det motsatte av hard mage, altså diarè og masse bæsjebleier etter innføring av mat? Fikk høre at banan er stoppende, men det likte ikke snuppa mi på litt over 5 mnd.

Ellers er kavring lurt å gi for å sitte å sutte på ( du nevnte riskaker), da risikerer man ikke at det løsner biter de kan få i halsen.

Mango i baby-feeder´n var også en hit her i gården.

Og når du bruker smør i middagsmaten, er det usaltet? Mener å huske at babyer ikke skal ha så mye salt.

Må si du er flink og har god peiling.

Dette er mitt andre barn, har også en gutt på 4. Føler at med nr. 2 blir man litt mindre "nøye". Har hørt at med nr.1 koker man smukken, med nr 2 plukker man den opp fra gulvet og gir til babyen og med nr. 3 lar man hunden slikke den ren!

Selvfølgelig overdrevet, men noe sannhet er det i det.

Camilla Marie

07.05.2010 kl.08:38

Julie: Så bra du nevnte det med smøret, for ja det skal være usaltet! Det glemte jeg å skrive i innlegget... Men jeg har ikke brukt noe smør enda jeg. Har kun brukt olje. Kavring var også et lurt tips! Og mango;) Skal oppdatere innlegget jeg.

Jeg har nok ikke så god peiling for her har jeg fått tips og råd fra alle kanter. Men det var litt lettere å skrive dette innlegget nå når jeg har fått litt erfaring;-)

Ha, ha ja det er nok sånn at med nr.1 så skal alt gjøres etter boka. Men når man får en til så er man nok mer sikker på seg selv også, og dermed ikke like "hysterisk".

Siv

05.05.2011 kl.13:12

Ser dette innlegget er fra ifjor, men veldig bra oversikt! Når det gjelder gluten har jeg hørt at det er gluten i malt..og malt er det jo i noen mme, og f.eks i risgrøten til Nestle. Det er veldig små mengder da men..

Malt kan også brukes i grøt man lager, for å unngå hard mage for de små :-)

lise

09.07.2012 kl.20:46

så flott, gøy å lese tips til hva jeg kan begynne å gi lille-gull :) ser du har skrevet at en kan gjøre fruktmos som er litt syrlig søtere med kanel, men små barn skal ikke ha kanel :) Det advares hvertfall mot for mye kanelbruk til så små pga nyrene som ikke er fullt utviklet :) tenkte jeg bare måtte komentere det ;)) veldig flott ellers!

Camilla Marie

02.11.2012 kl.10:57

lise: Har aldri brukt kanel selv, men fikk et tips om det. Dette er endret på den nye bloggen min.

kommenter innlegget her


Camilla Marie

31, Skien

Jeg er en grafisk designer/ mac designer som trenger litt utløp for mine kreative sider. Derav denne bloggen. Jeg har mange meninger, og egentlig veldig mye jeg vil si :) Det som opptar mesteparten av tiden min nå er barna mine Emma og Emil. Emma ble født 23.okt 2009, og Emil ble født 13. juli 2011. Jeg elsker å være mamma, og syns selvfølgelig at barna mine er verdens søteste! Jeg skriver ofte om barneutstyr, og bloggen min inneholder alt fra personlige innlegg til råd og tips. I sommer flyttet vi inn i et over 100 år gammelt trehus, så det blir også litt om interiør og oppussing. Lurer du på noe så kontakt meg gjerne på ✉ mail: badcamilla@gmail.com Bildene mine kan bare brukes med min tillatelse!!
Norske blogger

 GuestsHuset vårt:Kategorier

Arkiv